Ανακαλύψτε τις γεύσεις της Ελλάδας

Μέλι & Οφέλη για την Υγεία

Μια μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών

Το μέλι περιέχει μια σειρά από φυτικά χημικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά. Μερικοί τύποι μελιού έχουν τόσα αντιοξειδωτικά όπως φρούτα και λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του σώματός σας από βλάβες των κυττάρων λόγω των ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες συμβάλλουν στη διαδικασία γήρανσης και μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. Η έρευνα δείχνει ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις στο μέλι που ονομάζονται πολυφαινόλες μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες

Έρευνα έχει δείξει ότι το μέλι μπορεί να σκοτώσει ανεπιθύμητα βακτήρια και μύκητες. Περιέχει φυσικά υπεροξείδιο του υδρογόνου, ένα φυσικό αντισηπτικό. Η αποτελεσματικότητά του ως αντιβακτηριακού ή αντιμυκητιακού ποικίλλει ανάλογα με το μέλι, αλλά είναι κάτι περισσότερο από μια λαϊκή θεραπεία για τέτοιου είδους μολύνσεις.

Θεραπεύστε τις πληγές

Το μέλι χρησιμοποιείται ιατρικά για τη θεραπεία τραυμάτων, διότι έχει βρεθεί ότι είναι ένας αποτελεσματικός φονιάς για τα μικρόβια και βοηθά επίσης στην αναγέννηση των ιστών.

Φυτοθρεπτική δύναμη

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι ενώσεις που βρίσκονται σε φυτά που βοηθούν στην προστασία του φυτού από βλάβες. Για παράδειγμα, μερικά κρατούν τα έντομα μακριά ή προστατεύουν το φυτό από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά στο μέλι είναι υπεύθυνα για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, καθώς και για την αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή του ισχύ. Πιστεύεται επίσης ότι είναι ο λόγος για τον οποίο το ωμό μέλι έχει ενισχύσει τα ανοσοποιητικά και αντικαρκινικά οφέλη.


Βοηθά τα πεπτικά προβλήματα

Το μέλι μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων όπως η διάρροια, αν και δεν υπάρχει πολλή έρευνα για να δείξει ότι λειτουργεί. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό ως θεραπεία για τα βακτήρια Helicobacter pylori (H. pylori).

Είναι επίσης ένα ισχυρό πρεβιοτικό, που σημαίνει ότι θρέφει τα καλά βακτήρια που ζουν στα έντερα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την πέψη αλλά και τη γενική υγεία.

Καταπραΰνει τον πονόλαιμο

Εχω κρύωμα? Δοκιμάστε μια κουταλιά μέλι. Το μέλι είναι μια παλιά θεραπεία του πονόλαιμου. Προσθέστε το σε ζεστό τσάι με λεμόνι όταν νοσήσετε από ένα κρυολόγημα.

Λειτουργεί επίσης ως κατασταλτικό του βήχα. Έρευνα έχει δείξει ότι το μέλι είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη δεξτρομεθορφάνη, ένα κοινό συστατικό στο φάρμακο για το βήχα χωρίς συνταγή. Καταναλώστε ένα ή δύο κουταλάκια του γλυκού.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

el