ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ
Μετά από αιώνες μιας προφορικής παράδοσης, ένας μοναχός από ένα μοναστήρι ήταν από τους πρώτους που έγραψαν μια συνταγή για πως θα κάνουν το «τέλειο βαλσάμικο απο παλαιωμένο μηλόξιδο». Το κείμενό του, γράφτηκε πριν από πολύ καιρό, μας διδάσκει ότι η επιλογή των μήλων, η ποιότητα των βαρελιών, το τέλειο μαγείρεμα και ο χρόνος είναι τα βασικά συστατικά.
ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ
ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΗ
Η απόκτηση ενός εξαιρετικού παλαιωμένου βαλσάμικου εξαρτάται από την ικανότητα, την εμπειρία και τη γεύση του κατασκευαστή του. Αυτό απαιτεί προσεκτική επιλογή των μήλων, ακριβή μέθοδο μαγειρέματος και σύνθετη διαδικασία γήρανσης σε βαρέλια κατασκευασμένα από διάφορα ξύλα σε διάφορα μεγέθη. Ο χρόνος είναι το τελευταίο απαραίτητο στοιχείο για τη φυσική πορεία της τέλειας γήρανσης.
Το σκούρο καφέ χρώμα, η έντονη μυρωδιά, κρύβει μέσα του νότες μήλων και μυρωδικών καθώς και χαρακτηριστικά λεπτού ξύλου απο την παλαιώση. Ένα έργο τέχνης, που διατηρείται εδώ και δεκαετίες, το οποίο σφραγίζει την ποιότητα και τη γεύση ενός προϊόντος.
ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΗ
Η απόκτηση ενός εξαιρετικού παλαιωμένου βαλσάμικου εξαρτάται από την ικανότητα, την εμπειρία και τη γεύση του κατασκευαστή του. Αυτό απαιτεί προσεκτική επιλογή των μήλων, ακριβή μέθοδο μαγειρέματος και σύνθετη διαδικασία γήρανσης σε βαρέλια κατασκευασμένα από διάφορα ξύλα σε διάφορα μεγέθη. Ο χρόνος είναι το τελευταίο απαραίτητο στοιχείο για τη φυσική πορεία της τέλειας γήρανσης.
Το σκούρο καφέ χρώμα, η έντονη μυρωδιά, κρύβει μέσα του νότες μήλων και μυρωδικών καθώς και χαρακτηριστικά λεπτού ξύλου απο την παλαιώση. Ένα έργο τέχνης, που διατηρείται εδώ και δεκαετίες, το οποίο σφραγίζει την ποιότητα και τη γεύση ενός προϊόντος.
ΑΡΧΑΙΑ ΤΕΧΝΗ
Η απόκτηση ενός εξαιρετικού παλαιωμένου βαλσάμικου εξαρτάται από την ικανότητα, την εμπειρία και τη γεύση του κατασκευαστή του. Αυτό απαιτεί προσεκτική επιλογή των μήλων, ακριβή μέθοδο μαγειρέματος και σύνθετη διαδικασία γήρανσης σε βαρέλια κατασκευασμένα από διάφορα ξύλα σε διάφορα μεγέθη. Ο χρόνος είναι το τελευταίο απαραίτητο στοιχείο για τη φυσική πορεία της τέλειας γήρανσης.
Το σκούρο καφέ χρώμα, η έντονη μυρωδιά, κρύβει μέσα του νότες μήλων και μυρωδικών καθώς και χαρακτηριστικά λεπτού ξύλου απο την παλαιώση. Ένα έργο τέχνης, που διατηρείται εδώ και δεκαετίες, το οποίο σφραγίζει την ποιότητα και τη γεύση ενός προϊόντος.
‘’ Η ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΜΗΛΩΝ, Η ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ, ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΒΑΡΕΛΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ . ‘’
ΠΩΣ ΤΟ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ
ΜΗΛΟΞΙΔΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ
Το βαλσαμικό μηλόξυδο είναι μια περίπλοκη διαδικασία που γίνεται σε 3 σημαντικά βήματα.
Το πρώτο βήμα είναι η παραγωγή μηλόξιδου, όπου εφαρμόζεται μια παραδοσιακή μακρά διαδικασία ζύμωσης και οξίνισης για μερικές εβδομάδες, έτσι ώστε το προϊόν να λαμβάνει τη μέγιστη ποσότητα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και αρωματικών συστατικών του μήλου.
Στη συνέχεια ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για μεγάλο χρονικό διάστημα 10 - 12 μήνες όπου με δευτερεύουσες ζυμώσεις μειώνεται η ξινή γεύση και αναπτύσσεται μια παλέτα αρωμάτων που ανεβάζει όλες τις αισθήσεις.
Το δεύτερο βήμα είναι η παραγωγή πετιμέζι απο μήλα φιρίκια και η διαδικασία είναι να βράσουμε τα μήλα μαζί με αρωματικά φυσικά βότανα έτσι ώστε το προϊόν να αποκτήσει ένα μοναδικό χρυσό χρώμα και γλυκιά γεύση.
Το τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι να προστεθεί το βραστό πετιμέζι στο παλαιωμένο μηλόξιδο και να παραμείνει σε δρύινα βαρέλια και με αυτο τον τρόπο δημιουργείται με δευτερογενή ζύμωση το παλαιωμένο βαλσάμικο ξίδι από μήλα.
‘’ Ένας αρμονικός συνδυασμός γλυκόξινης παρασκευής με απαράμιλλη τέχνη. ‘’
_Το πρώτο βήμα είναι η παραγωγή μηλόξιδου, όπου εφαρμόζεται μια παραδοσιακή μακρά διαδικασία ζύμωσης και οξίνισης για μερικές εβδομάδες, έτσι ώστε το προϊόν να λαμβάνει τη μέγιστη ποσότητα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών και αρωματικών συστατικών του μήλου.
Στη συνέχεια ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια για μεγάλο χρονικό διάστημα 10 - 12 μήνες όπου με δευτερεύουσες ζυμώσεις μειώνεται η ξινή γεύση και αναπτύσσεται μια παλέτα αρωμάτων που ανεβάζει όλες τις αισθήσεις.
Το δεύτερο βήμα είναι η παραγωγή πετιμέζι απο μήλα φιρίκια και η διαδικασία είναι να βράσουμε τα μήλα μαζί με αρωματικά φυσικά βότανα έτσι ώστε το προϊόν να αποκτήσει ένα μοναδικό χρυσό χρώμα και γλυκιά γεύση.
Το τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι να προστεθεί το βραστό πετιμέζι στο παλαιωμένο μηλόξιδο και να παραμείνει σε δρύινα βαρέλια και με αυτο τον τρόπο δημιουργείται με δευτερογενή ζύμωση το παλαιωμένο βαλσάμικο ξίδι από μήλα.